Så är kaffe, och nu är det din tur att bedöma själv

Fetma har blivit en global hälsoutmaning och experter varnar för att en enda portion per dag av drycken kan bidra till mer än en halv miljon fall av diabetes och nästan 350 000 hjärtattacker och stroke. Ändå är kaffe – en koffeinhaltig dryck – ett bra sätt att börja dagen och kan hjälpa dig att uppnå hälsosamma blodsockernivåer.

Publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, säger forskare att resultaten från denna randomiserade kliniska prövning är av stort intresse.


“Det är en riktigt bra studie som undersökte koffeinets inverkan på risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdom”, säger Elliot G. Gilbert, MD, PhD, ordförande för näringsavdelningen vid University of Texas Southwestern Medical Center, i en intervju. “I huvudsak var kaffet inte bara skyddande, det var skyddande för betaceller i bukspottkörteln, cellerna som utsöndrar insulin vid diabetes eller hjärt-kärlsjukdomar. Dessa betaceller är mer mottagliga för skador om de lämnas därhän.”

Resultaten, tillade han, kan leda till förändringar i kost som skulle innebära mindre inverkan på insulinnivåerna än ett typiskt glas vin eller en kopp chai.

Med det sagt finns det gränser för hur mycket vårdgivare, kaffedrickare och vårdinrättningar kan påverka.

Dessutom, eftersom studien genomfördes på en mestadels lantlig land, är det möjligt att vissa kaffedrickare inte var bekanta med året eller starka bakterier när studien påbörjades. Dessutom deltog studiedeltagarna verkligen inte i någon kommersiell eller akademisk utbildning eller i att främja marknadsföring eller försäljning av produkten på något sätt.

Ändå presenterades studien, som testade drycken hos 33 överviktiga, feta eller mildt överviktiga vuxna inskrivna i försöket, vid ADA 2019-konferensen, där den fick tidigt stöd från American College of Sports Medicine.

Framtida forskning kommer att fokusera på att ytterligare undersöka effekterna av koffein, den exakta mängden och varaktigheten av kaffekonsumtion och kombinationer av de två. Detta kommer att innebära att man ökar oron för den ökade risken för uttorkning och potentialen för metaboliskt syndrom – en kombination av ett antal allvarliga hälsoproblem kopplade till abnormiteter i ämnesomsättningen, tros troligen på grund av ett fel i hjärnans vätske- och elektrolytbalans.

Anatomi, procentsatser och rekommendationerFör förebyggande av diabetes rekommenderar ADA konsumtion av 2 uns mörkrost, 1 uns söt, 10-ingrediens kaffe, vita, röda och svarta, eller 1 uns av en kontrolldryck.

För hjärt-kärlsjukdom rekommenderas kaffe som en extra källa till kosten för personer med diabetes och grova lipider, såsom blodlipider, såsom deiodurinsyra eller glykogen, förutom 30 ml av en formeldiet för att sänka blodtrycket.

ADA rekommenderar också att personer med diabetes och överviktiga, feta eller hypertensiva individer dricker 2 uns bryggt kaffe, 1 uns koffeinfritt och 1 uns koffeinfritt och sött. (Dessa belopp är baserade på rekommendationer från American College of Sports Medicine.)

Varje behandling som startas i närvaro av en kraftig, oregelbunden eller plötslig minskning av blodsockernivån bör fortsättas i minst 4 veckor ( … minst 6 månader om personen har haft flera allvarliga hälsoproblem; … eller om personen lider av hjärtproblem och är farlig för sin partner; eller om personen har haft en stroke). Studien utfördes av oberoende forskare som inte var anslutna till några kommersiella vårdorganisationer. Information om resultaten finns dock på webbplatsen för American Diabetes Association.