Irak inleder vaccinationskampanj mot coronaviruset

Irak har inlett en aggressiv kampanj mot coronaviruset, då premiärminister Nuri al-Maliki för två veckor sedan meddelade att han söker hjälp från landet för att bredda sitt vaccinationsprogram.

Maliki sade den 16 mars att han skulle be parlamentet att godkänna ett gemensamt dekret den 15 mars som uppmanar irakierna att öka mängden antikroppar i blodet, något som han sa skulle öka deras kamp mot coronaviruset.

Medan pandemin rasar vidare i andra länder har Maliki uppmanat irakierna att fylla cirka 90 000 laboratorietester med IgG-antikroppar i slutet av månaden.

Det nationella rådet för hälsosamordning i öst, där Iraks nationella oljebolag Halliburton har sitt säte, har sagt att det inte är tillåtet att testa mer än 10 000 personer i veckan.

Tre tester mot covid-19, den luftvägssjukdom som orsakas av viruset, utfördes av vaccinationsteam i shiamuslimska miliser i västra delen av landet förra veckan och samlade in mer än 1 800 antikroppar, men så få som 200 av testerna var korrekta.

Irak införde en hård nedstängning från 2014 till 2016 och stängde företag och skolor, vilket nästan dödade hundratals människor. Under de första tre månaderna i år steg det genomsnittliga antalet dödsfall på Västbanken från 10 till 24.

Maliki utropade förra veckan seger mot coronaviruset, som han sa var resultatet av uttömmande underrättelser, tålamod och solidaritet från irakierna.

“Vi använde slutet på Daesh (det arabiska ordet för Islamiska staten) förra året, (och) vi är inte Daeshs folk”, sade Maliki i ett tv-sänt tal på Iraks 91:a dag av coronavirusets nedstängning av coronaviruset.

Irak rapporterade sex dödsfall från coronaviruset på tisdagen, vilket innebär att det totala antalet fall uppgår till 2 798 och 190 dödsfall av viruset, sade hälsominister Taha Odawa till Reuters.

Maliki sa på tisdagen att han skulle söka parlamentets godkännande på onsdag för att höja immuniseringsnivån över 90 000 (Emradisation) som undertecknats med hälsoministeriet för första gången sedan den 8 juni, och noterade en ökning av fall med laboratorier som inte kan hålla jämna steg.