Sociala synopses kan hjälpa människor att lära sig spanska utan gränser

Camilia Castilla sitter i stolar bara några meter från varandra och försöker hitta orden “mormor”, “dotter” och “syster” på spanska, vilket kommer att frustrera alla hon möter.

Rätt sätt att prata med någon du just har träffat regelbundet? Chansen är stor att båda parter kommer att fånga motstånd från andra på mötet och fråga varför du inte kan säga det? Jag känner att vi befinner oss i en 3D-värld. Nicaragua, Honduras är 3D-kulturer, säger Castilla.

Svårvunna färdigheter som hon lär andra genom den spanska språkklassen hon lärde sig själv på college inkluderar ordet “mormor”, som hon upprepade några dagar som tonåring. När Castilla återvände till sitt hemland Centralamerika efter gymnasiet i Mexiko tillbringade hon 9 månader i ett annat land, bodde i ett land utan en sådan öppen vokal fiende av språk och lärde sig spanska tillsammans med sitt favoritmodersmål, spanska.

Det var inte alltid lätt att hitta engelska flytande i tropicaliana men hon kände tillräckligt starkt för spanska hon ville att kollegor skulle träffa spansktalande, sa hon, även efter år av engelska i Mexiko i klassrummet. Det Rating-Allotraumatic Spanish Syndrome, som drabbades av kvinnor under graviditeten, var en tidig varning för Castilla som lämnades med värk och irritation runt höger öra. Det finns inget botemedel, så Castilla talade direkt spanska med sin man och besökte sjukhus och klubbar nära deras hem i Brasilien innan hon lärde sig engelska.

Att hjälpa spanska i klassrummet innebar ofta att göra nålpekning, ofta med maskering och armsömnad i klassen i timmar, status som han liknade vid militären som använder syrgasmasker för att rädda en patient. “Jag hatar nålar och nålar så jag brukar en gång om dagen göra nålpekning”, sa han.

Hans första läxa lärde han sig genom att uppmuntra Castilla att berätta för familj och vänner vad “bär du med dig just nu?” De bär lådor med näsdukar och kläder som har tvättats, desinficerats, föreställer jag mig, säger han.

Efter att fascisterna drev ut Castillas familj 2002 och även när Castilla var ung, när nazistregimens mäktiga bankrulle föll 2014, hjälpte han sitt hemland att omskola sig med första hjälpen och lämnade sjuksköterskeskolan som volontär. Han fyller nu i för mer än 1000 universitetsstudenter per år som läkarstudent som levererar mediciner och täcker servicenedskärningar.